DR. TECHN. Husi Géza 1935- 2021

2021, április 6 - 11:30
Életének 87. évében, 2021. március 27-én elhunyt Husi Géza.

DR. TECHN.  Husi Géza 1935- 2021

Életének 87. évében, 2021. március 27-én elhunyt Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar jogelődjének, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, majd Kossuth Lajos Tudományegyetem Főiskolai Kar Gépészeti Intézetének nyugalmazott igazgatója, főiskolai docens.

Husi Géza 1935. február 25-én született Kabán, Husi Márton és Nemes Eszter harmadik gyermekeként. Édesanyja háztartásbeli, édesapja tiszthelyettes katona, majd a háború után az ügyészségen irodavezető volt.

Géza az általános iskolát Hajdúböszörményben végezte, majd szakmunkástanuló lett. Valamennyi iskoláját jó és kitűnő eredménnyel végezte.

1952-ben esztergályos szakmunkásbizonyítványt szerzett a 180. Iparostanulóiskola diákjaként, majd folytatva tanulmányait 1959-ben gépipari technikusi oklevelet kapott a Mechwart András Gépipari technikumban.

Esztergályosként a Debreceni Járműjavítóban dolgozott, majd hamarosan művezető, később pedig technológus beosztást kapott.

Család és munka mellett sem hagyta abba a tanulást. 1969-ben közlekedésmérnöki oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Még ebben az évben, 1969-től adjunktusként kezdett el dolgozni az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán. Hallgatók százainak oktatott építőgépeket, hőerőgépeket és áramlástechnikai gépeket.

1972-ben főiskolai docenssé nevezték ki. 

Doktori disszertációját 1984-ben Építési Üzemtan szaktudományokból védte meg a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol Műszaki Doktorrá avatták.

1981 és 1991 között a Gépészeti Intézet igazgatója, ezzel egyidejűleg 1982 és 1996 között, nyugdíjazásáig, a Gépészeti és Villamossági Tanszék vezetője volt.  1975 és 1990 között a Főiskola Tudományos Bizottságának elnöki tisztét is ellátta.

Aktív éveiben szakmai vizsgaelnöki és Építőipari folyamatok gépesítés-szervezése területén szakértői feladatokat látott el az építésüggyel foglalkozó minisztériumok megbízásából.

Munkája elismeréseként az Építésügyi és Városfejlesztési miniszter Kiváló Munkáért Kitüntető jelvényt adományozott számára 1980-ban.

1996-ban nyugdíjba vonult, de még néhány évig félállásban oktatott az intézményben.

Munkásságát 29 főiskolai jegyzetben, 36 tudományos cikkben és 18 kutatási eredményét bemutató dolgozatban tette közzé.

Nyugdíjazás után munkássága nagy fordulatot vett. Feleségével magánvállalkozást alapított, és adótanácsadással foglalkozott mintegy 20 évig.

Az aktív munkát 80. születésnapján 2015-ben hagyta abba.

Temetése szűk családi körben április 23-án lesz a Debreceni Köztemetőben.

Dr. Husi Gézát, a jogelőd Ybl Miklós Műszaki Főiskola egykori intézet igazgatóját, okleveles Közlekedésmérnököt, Műszaki doktort a Debreceni Egyetem Műszaki Kara saját halottjának tekinti. 

 

Prof. Dr. Kocsis Imre
tudományos dékánhelyettes


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.