A felvételi eljárás új elemei

Tisztelt Jelentkezők!

 

A 2021-es felvételi eljárástól kezdődően fontos változások történtek az előző évhez képest. Új elemként megjelent a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél. A középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgának minősül. További információkat itt lehet olvasni.

Az OKJ-bizonyítványban szereplő szakmai vizsga 2021-től szakgimnáziumi képesítő bizonyítványban szereplő képesítő vizsga középszintű érettségi vizsgatárgynak felel meg. Ezért annak a jelentkezőnek, akiknek a fentiek szerint a felvi.hu oldalon lévő 1/A sz. táblázat szerinti Országos Képzési Jegyzék szerinti 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítést igazoló bizonyítványban, szakgimnáziumi képesítő bizonyítványban szereplő szakmai vizsgaeredménye alapján történik az érettségi pont meghatározása, rendelkeznie kell a felvételi alapkövetelményként, illetve az adott szakon a pontszámítás feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgával.

A szakképzettséggel rendelkező jelentkezők – amennyiben szakiránynak megfelelő alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeznek – felvételi összpontszámát 3 új pontszámítási módszer szerint is ki lehet számítani, amiről további információkat itt lehet olvasni. 

A 2021-es felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatási szakképzettségben szerzett oklevéllel rendelkező jelentkezőket a Kar – amennyiben alapképzésre jelentkeznek – a korábbi felsőoktatási tanulmányaik figyelembevételével (akár az emelt szintű érettségi követelménytől is eltekintve) rangsorolja az alábbi feltételek teljesülése esetén:

  • A műszaki felsőoktatási szakképzéshez tartozó szakok esetén a kar minden alapképzési szakján az oklevél minősítése alapján kerül meghatározásra a pontszám.
  • A mérnökinformatikus végzettséggel rendelkezők esetében a kar a mechatronikai mérnöki alapképzésen számol pontot.
  • A gazdaságinformatikus, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel végzettséggel rendelkezők esetében a kar a műszaki menedzser alapképzésen számol pontot.

A pontszámítás alapja a megszerzett oklevél minősítése:

  • 5 (jeles, kiváló, kitüntetéses) minősítés esetén 400 pont
  • 4 (jó) minősítés esetén 350 pont
  • 3 (közepes) minősítés esetén 300 pont

Ide kattintva megtekinthetők a Debreceni Egyetem Műszaki Karának meghirdetett szakjai és felvételi követelményei.

Frissítés dátuma: 2022.05.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.