GYIK - Építőmérnöki Tanszék

Ha beiratkozom és elvégzem az Építőmérnöki BSc szakot milyen állásokat tölthetek be ezzel a végzettséggel?

  • Jelen jogszabályok szerint az építőipar számos területén van lehetőség elhelyezkedni ezzel a végzettséggel. Mind irodai, mind a helyszíni munkálatokban részt tud venni a végzett mérnök. Anyagbeszerzéseket bonyolíthat le, műszaki előkészítésben vehet részt. Felügyelheti az építkezések bizonyos szakaszait. Megfelelő gyakorlati idő leteltével Felelős Műszaki vezető vagy Műszaki Ellenőr is válhat belőle.

Kb. mennyit a kezdő fizetés ezzel a szakmával?

  • Piaci viszonyoktól erősen függ. Hallgatói visszajelzések alapján 2020-ban végzettek közül nettó 200-250.000 Ft-ért tudtak hallgatóink elhelyezkedni. Az átlag kezdő bruttó fizetés ebben a szektorban statisztikai adatok alapján 240.000 Ft.

Általában alacsony a ponthatár a bejutáshoz, ez azt jelenti, hogy ez egy könnyű szak?

  • Nem! Az alacsony ponthatár azért van, hogy minél több diáknak adjunk lehetőséget belekóstolni ebbe a szakmába. De ahhoz, hogy sikeresen el is végezze, ahhoz nagyon sok munkára, kitartásra és tanulásra van szükség. Elsősorban matematikai és fizikai alapismeretekre támaszkodva, az építőiparhoz elengedhetetlen ismeretket kell majd elsajátítani.

Mi a különbség az építész és az építőmérnök képzés között? Melyik mit csinál az életben?

  • Az építész épületekkel foglalkozik. Az építészeti munka az egyik legelső folyamat egy épület létrehozásában. A megrendelővel egyeztetve lerajzolja az épületet, főbb méreteivel, funkciókkal, megjelenésével, stb. Láthatóvá válik az épület alakja, berendezhetősége, külső és belső megjelenésének főbb vonásai. Az építőmérnök, aki az ilyen un. magasépítési jellegű feladatokkal foglalkozik ezt követően kapcsolódik be a folyamatba és az eddig elkészített építész tervek alapján kiszámítja a különböző tartószerkezetek szükséges keresztmetszeteit, anyagait, mennyiségét, költségvetést készít, optimalizál. Pontos és részletes, un. kiviteli terveket készít, melyek alapján felépíthető lesz az épület. A helyszínen irányítja az építkezést, hogy az a terveknek megfelelően készüljön el. Röviden: A tulajdonos megálmodja, az építész lerajzolja, az építőmérnök megvalósítja az épületeket. Az az építőmérnök, aki nem épületekkel foglalkozik az tervezi, kivitelezi, üzemelteti és karban tartja a további, összefoglaló néven műszaki infrastruktúraként számon tartott létesítményeket, mint pl. hidakat, egyéb mérnöki szerkezetek, utakat, vasutakat, vízi létesítményeket, közműveket, továbbá geodéziai, térinformatikai és környezetvédelmi feladatokat és munkákat végez.

Frissítés dátuma: 2020.11.21.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.