GYIK - Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

Elméleti vagy gyakorlati oktatás van a szakon?

 • Nagyon sok labor áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyakorlatiasabb oktatásra fektessük a hangsúlyt. Ezt követően célunk, hogy a hallgatóink elsajátítsák az egyetemünkön szerzett tudásukat és könnyebben tudjanak boldogulni –e szakma világában. Gyakorlati oktatás, csoportbontás van, maximum 15 hallgatóval dolgozunk egyszerre. Nagy hangsúlyt fektetve a minőségi oktatásra.

Mit lehet tudni a Debreceni Egyetem Fenntartható Épületenergetikai Információs Központról (Dem)?

 • A Campus területén (Debrecen, Kassai 26. szám) található. Az épület alacsony hőveszteségét vastag hőszigetelő burok és kéthéjú homlokzat, három rétegű üvegezésű nyílászárók valamint a hővisszanyerővel felszerelt gépi szellőzés biztosítja. A fűtési és a HMV termelés hőszükséglete 3 aktív hőforrásból fedezhető: napkollektorokkal, levegő-víz hőszivattyúval vagy távfűtéssel. A napkollektorok a városi távfűtési rendszerre is termelhetnek. A hőszivattyú hűtési üzemmódban folyadékhűtőként az épület hűtési rendszerét is kiszolgálja. Az épület jelentős direkt szoláris nyereség hasznosítására alkalmas, illetve a nyári hőterhelés passzív eszközökkel csökkenthető. Az épületben 3 hasonló kutatószoba található eltérő tájolással, amelyekben a passzív és aktív rendszerek működése szabadon beállítható és tanulmányozható, lehetőséget nyújtva épületenergetikai és komfort vizsgálatok elvégzésére. Az épületgépészeti rendszerek a demonstrációs terekben működés közben megfigyelhetők. A rendszerek működését központi épületautomatika felügyeli, szabályozza és gyűjti a rendszer állapotát jellemző adatokat.
  Az épület bárki által látogatható, funkciója hármas:
  1.    megismertetni és népszerűsíteni a lakosság körében a fenntartható épületenergetikai megoldásokat,
  2.    az oktatás kiszolgálása, a hallgatók megismerhetik a rendszerek felépítését, tanulmányozhatják azokat, méréseket végezhetnek,
  3.    kutatások elvégzésére is lehetőséget biztosít.

Általában hány hallgató van egy évfolyamon?

 • Évfolyamonként 25 – 30 hallgató.

Mit kell tudni a Gépészmérnöki BSc szak épületgépészeti specializációról?

 • Olyan gépészmérnökök képzése, akik alkalmasak gépek és gépészeti berendezések üzemeltetésére és fenntartására, a gépipari technológiák bevezetésére, illetőleg alkalmazására, a munka szervezésére és irányítására, a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés feladatainak ellátására a munkaerőpiac igényei szerint. A képzés felkészíti a hallgatókat tanulmányaik létesítménymérnöki mesterképzésben MSc) való folytatására.

Mit kell tudni a Létesítménymérnöki MSc szakról?

 • A képzés célja megfelelni az építőipar és a társadalom elvárásainak, vagyis olyan mérnökök képzése, akik ismerik egy létesítmény megalkotásának és fizikai élettartamának összes fázisát, beleértve a létesítést, beüzemelést, fenntartást, üzemeltetést, felújítást. A képzés után a vonatkozó rendeleteknek megfelelően teljes körű tervezési jogosultságot szerezhetnek. A képzés felkészíti a hallgatókat tanulmányaik doktori programban (PhD vagy DLA) való folytatására.

Milyen specializációk közül lehet választani a Létesítménymérnöki MSc szakon?

 • épületgépészeti specializáció
 • épületenergetikai specializáció
 • épületüzemeltetési specializáció

Van-e lehetőség Doktori képzésre (PhD)? 

 • A DE Földtudományok Doktori Iskola „Fenntartható energetika” c. alprogramja kutatja az épületek energiafogyasztásának csökkentési lehetőségeit.

A képzés során mire kell odafigyelni?

 • Tervezési feladatok. Oktatási jegyzetekben pontos útmutatók betartása így a valóságnak is megfelelő minőségű tervek készülnek.

Frissítés dátuma: 2020.11.21.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.