GYIK - Mechatronikai Tanszék

Miért válasszam a mechatronikai mérnök alapképzési szakot? 

 • Azért érdemes ezt a képzést választani, mert a célja olyan mechatronikai mérnökök képzése, akik alkalmasak a gépészetet az elektronikával, elektrotechnikával és számítógépes irányítással szinergikusan integrálni, képesek mechatronikai berendezések és folyamatok, továbbá intelligens gépek rutinszerű tervezési feladataira, üzemeltetésére és fenntartására, mechatronikai technológiák bevezetésére, alkalmazására, folyamat- és termelésirányítás energiahatékony és környezettudatos megszervezésére, a műszaki fejlesztés és tervezés átlagos bonyolultságú feladatainak ellátására a nemzetközi munkaerőpiac igényeit is figyelembe véve. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

Milyen tantárgyakat tanulhatunk a mechatronikai mérnök alapképzési szakon?

Milyen specializáció indul a mechatronikai mérnök alapszakon? 

 • Mechatronikai rendszerek specializáció

A  mechatronikai mérnök alapszakon végzettek számára van-e lehetőség mesterszakon is folytatni a tanulmányaikat?

 • Igen. A Műszaki Karon mechatronikai mérnök mesterszak is indul minden év februárjában. További információ:

 • A debreceni mechatronikai képzés bár két lépcsős - hiszen magyar és angol nyelven is képzünk alapképzésben és mesterképzésben mechatronikai mérnököket – mindenképpen egynek tekinthető, úgy is alakítottuk ki tanterveit, hogy 11 szemeszteres képzéssel számoltunk.
  Úgy tartjuk, hogy magas szinten művelni a mechatronikai mérnök foglalkozást csak mester végzettséggel lehet, de természetesen az alapképzést elvégzőknek lehetőségük van az alapdiplomával (BSc diplomával) emelt fővel befejezni a képzést és esetleg más mérnöki szakot választani a mesterképzésen. Visszafelé az út sokkal rögösebb, tapasztalataink szerint más főleg mérnöki alapképzésről érkezőknek rengeteg a bepótolni valójuk mire mesterré válnak.
 • A mechatronikai mérnök mesterképzési szak célja mechatronikai mérnökök képzése, akik képesek világszínvonalon a gépészetet az elektronikával, elektrotechnikával és számítógépes irányítással szinergikusan integrálni, alkalmasak mechatronikai berendezések, folyamatok és rendszerek, valamint intelligens gépek koncepciójának kidolgozására, modellezésére, majd tervezésére, gyártástervezésére, valamint üzemeltetésére és karbantartására. Képesek mechatronikai rendszerekhez szükséges új technológiák, eljárások, anyagok kifejlesztésére, bevezetésére; magasabb szintű vezetési, irányítási és szervezési feladatok ellátására; a műszaki fejlesztés, kutatás, tervezés és innováció feladatainak ellátására; hazai, és nemzetközi szintű mérnöki projektekhez való kapcsolódásra, azok irányítására. Felkészültek tanulmányaiknak doktori képzésben történő folytatására.

Milyen specializáció indul a mechatronikai mérnök mesterszakon? 

 • Elektronikai szereléstechnológia specializáció,
 • Épületmechatronikai és intelligens épületek specializáció,
 • Járműmechatronikai szereléstechnológia specializáció,
 • Kiberfizikai rendszerek specializáció.

Frissítés dátuma: 2020.11.24.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.