GYIK - Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék

Miért válasszam a műszaki menedzser alapszakot? 

 • Azért érdemes ezt a képzést választani, mert a célja olyan műszaki szakemberek képzése, akik megfelelő természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi ismeretekkel rendelkeznek a különböző jellegű termelő és szolgáltató vállalkozások anyagi, műszaki, informatikai, pénzügyi és humán folyamatainak menedzseléséhez, képesek e folyamatokhoz kapcsolódó projektekben hatékonyan közreműködni, képesek továbbá a szervezetek működésének menedzselésére, ide értve a fejlesztési folyamatok megalapozását, megvalósítását is. Az alapképzés emellett felkészít a tanulmányok mesterképzésen történő folytatására.

Milyen tantárgyakat tanulhatunk a műszaki menedzser alapszakon?

 • A szak tanterve alapján a hallgatók természettudományos alapismereteket (pl. matematika, mérnöki fizika, mechanika, mérnöki informatika), gazdasági és humán ismereteket (pl. közgazdaságtan - mikorökonómia, makroökonómia, vállalatgazdaságtan, számvitel, minőségbiztosítás, gazdaságstatisztika) és szakmai tárgyakat, mint műszaki menedzsment, innovációs és stratégiai menedzsment, vállalati pénzügyek, általános géptan, elektrotechnika, stb. tanulhatnak, valamint a hallgatók érdeklődésének megfelelő specializációs tárgyakat. További információ: https://eng.unideb.hu/hu/node/104 

Milyen specializációk közül választhatok műszaki menedzser alapszakon? 

Három specializáció indul 2021 szeptemberében (További információ a specializációkról: https://management.unideb.hu/hu/node/221):

 • Ipari Folyamattervezés specializáció
 • Anyagmozgatás és Logisztika specializáció
 • Építőipar specializáció

Mikor kell specializációt választani? És mi alapján tudom eldönteni, hogy melyiket válasszam?

 • Beiratkozáskor a hallgatók már jelzik, hogy melyik specializáció érdekli őket, de a differenciált szakmai tárgyak csak a 3. félévtől indulnak, így addig lehetőségük van módosítani a döntésüket. Az alapszakos tanterv 210 kreditértékű tárgyat tartalmaz, amelyet minden hallgatónak teljesítenie kell. Ebből 40 kredit úgynevezett differenciált szakmai ismeret, ami szorosan a választott specializációhoz kötődik. A specializációválasztáshoz érdemes áttanulmányozni, milyen tárgyak szerepelnek ezekben a tárgycsoportokban, illetve mit is tanulnak a hallgatók az egyes tárgyakban. A tantervek és tárgyleírások itt érhetőek el: https://eng.unideb.hu/hu/node/104 és https://management.unideb.hu/hu/node/243

A műszaki menedzser szakon végzettek számára van-e lehetőség mesterszakon is folytatni a tanulmányaikat?

Milyen mesterszakokon lehet továbbtanulni műszaki menedzseri végzettséggel?

 • Több szak közül választhat a végzett hallgató, mint pl. műszaki menedzser, gépészmérnöki, energetikai mérnöki, könnyűipari mérnöki, ellátásilánc-menedzsment, Master of Business Administration (MBA) mesterképzési szakok. További információ: https://unideb.hu/hu/kepzesi-terkep

Milyen területeken lehet elhelyezkedni a műszaki menedzseri végzettséggel?

 • A képzés alkalmassá teszi a végzett hallgatókat arra, hogy elhelyezkedjenek különböző típusú (ipari, építőipari) vállalkozásokban vagy az állami szektorban a specializációnak megfelelő műszaki vagy gazdasági területen (logisztika, humán, marketing stb.). 
  Jellemzően betölthető pozíciók: folyamatszervezési szakértő, projektmenedzser, projektvezető, termékmenedzser, projektkoordinátor, értékesítési koordinátor, értékesítési menedzser, értékesítési vezető, anyag- és készletgazdálkodási menedzser, gyártási folyamatmenedzser, kontroller, termékmérnök stb. További információ: 
  https://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szak/69/szakmaterkep

Mi az a duális képzés?

 • A duális képzés lényege, hogy a hallgató elméleti oktatása a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzése pedig a választott partnerszervezetnél történik. A duális képzésben részt vevő hallgatók így bepillantást nyerhetnek a választott partnerszervezet működésébe, megismerik a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatják meg a szakma alapjait. Tanulmányaik befejezésekor pedig már olyan versenyképes tudással és gyakorlattal rendelkezhetnek, ami hatalmas előnyhöz juttatja őket karrierjük elindításában, sőt, lehet, hogy már munkaszerződéssel a zsebükben veszik át diplomájukat. 
  Duális képzés a műszaki menedzser képzésen belül egyelőre csak mesterszakon lehetséges.

Mi az az előkövetelmény? 

 • Az egyetemen vannak olyan tárgyak, amelyek egy már tanult, másik tárgy ismeretanyagára építenek. A hallgatók csak akkor vehetik fel ezeket a tárgyakat, ha már az előkövetelményét teljesítették.

Frissítés dátuma: 2020.11.21.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.