Modern labor a gépészmérnököknek

2018, november 14 - 17:08
A repülőgép-alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation Hungary gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Tanszékén. A laborban a hallgatók a tervezésben alkalmazott legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg.

A Debreceni Egyetem stratégiai célkitűzése, hogy világszínvonalú mérnököket képezzen a térségbe települő iparvállalatok számára. Ezért is kiemelt esemény az intézmény műszaki és informatikai képzéseinek átalakításában az új laboratórium létrehozása.

- Egy egyetemet az is minősít, hogy milyen kapcsolatban áll az ipar szereplőivel, mely cégekkel van stratégiai szerződése, hogyan támogatják a vállalatok a képzést.  A cég segít abban, hogy a tanrendeket a legmodernebb elvárásoknak megfelelően alakítsuk ki, az egyetemi oktatók részt vehetnek a gyakorlati képzésben, és a hallgatók is megismerhetik a legújabb világtrendeket – hangsúlyozta Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Az egyetem és a Diehl közötti stratégiai partnerség kiemelt célja a gépészmérnök hallgatók tudásának gazdagítása, piacképesebbé tétele, minél több gyakorlati ismeretet sajátítanak el a diákok, annál könnyebben integrálódnak majd a munkahelyi környezetbe.

- Ez a labor lehetővé teszi, hogy a repülőgépipari folyamatokat, eljárásokat, anyagokat közelebb hozzuk a hallgatókhoz. A professzionális képzésnek köszönhetően a speciális tanterem a régió fejlődéséhez is hozzájárul – mondta Roman Damschke, a Diehl Aviation Hungary Kft. mérnökközpont vezetője.

Komolay Szabolcs alpolgármester szerint a színvonalas képzés a város gazdaságának fejlődése szempontjából is nagy jelentőségű.

- Az utóbbi években számos jelentős befektető választotta Debrecent, így a Diehl is. A megfelelő munkaerő biztosításához elengedhetetlen hogy olyan képzési rendszert alakítsunk ki, amely ki tudja szolgálni az ide települő nagyvállalatokat – jelentette ki az alpolgármester.

A vállalat és az egyetem 2013 óta ápol szoros szakmai kapcsolatot. A Diehl elsőként csatlakozott a gépészmérnöki duális képzéshez, és vett rész a 2015-ben indított járműipari folyamattervező specializáció tantervének kidolgozásában és a tantárgyi tartalmak meghatározásában. A Diehl szakemberei ma is szerepet vállalnak a gépészmérnöki alap- és mesterszak oktatási tevékenységében.

- A szoros kooperációnak köszönhetően a Diehl Aviation Hungary Kft. mára egyértelműen jelen van a Műszaki Kar mindennapjaiban. Mára több, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán végzett mérnök dolgozik a debreceni mérnökközpontban és a nyírbátori gyártóegységben – fogalmazott Szűcs Edit, a kar dékánja.

A Diehl Aviation 2018 végére nem csupán a laboratórium megnyitását tűzte ki célul, hanem sikerrel indította el a mintegy 60 munkavállalót foglalkoztató debreceni szolgáltató központot is, amely a mérnökség mellett otthont ad olyan egyéb vállalati folyamatoknak is, mint a pénzügy vagy az ügyféltámogatás.

- A szolgáltató központ elindításával még szorosabbá vált a cég és az egyetem kapcsolata. A Debreceni Egyetemről érkezik a vállalatnál dolgozó mérnökök 60 százaléka. A laboratóriumot azzal a céllal hoztuk létre, hogy a hallgatók az itt megismert technológiával, megszerzett tudással értéket teremtsenek, aktív formálói legyenek a jövő mérnöki trendjeinek – mondta Törő Kata, a  Diehl Aviation Hungary Kft. HR és operatív vezetője.

A laborban a hallgatók az egyetem oktatási portfóliójában új tananyagként megjelenő Catia 3D tervező szoftver használatával ismerkedhetnek meg, és az így készült munkák valósággá is válhatnak a 3D nyomtatónak köszönhetően. A mérnökhallgatók emellett az úgynevezett „reverse engineering” technológiával is megismerkedhetnek.

- 12 munkaállomást alakítottak ki, a Diehl által és a járműiparban széles körben használt rendszerrel.  A speciális tanteremben egy 3D nyomtató is van, amely pár perc alatt előállítja azokat az alkatrészeket, amelyeket a hallgatók megterveznek. A laboratóriumban egy 3D szkenner is rendelkezésre áll, amely segíti, hogy a hallgatók áttervezzék, optimalizálják a már létező alkatrészeket  – ismertette Mankovits Tamás tanszékvezető.


A szerdán ünnepélyesen átadott laboratóriumban elsősorban a gépészmérnök hallgatók tanulnak majd.

Sajtóiroda - CzA


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ