„Fenntartható folyékony bioüzemanyag (bioetanol, biodízel) előállítása és multifunkcionális hatása” c. Kutatási témapályázat (NKFI K_19 pályázati témakiírás – Azonosító: 132805)

2020, január 9 - 10:00
„Fenntartható folyékony bioüzemanyag (bioetanol, biodízel) előállítása és multifunkcionális hatása” c. Kutatási témapályázat (NKFI K_19 pályázati tém

A projekt a Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Gazdaságtudományi Kar és a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar és az Élelmiszertudományi Kar közreműködésével valósul meg.

Projekt kezdete: 2019. december 01.

Projekt vége: 2023. november 30.

Támogatott összeg: 31.454.000 Ft

 

A kutatásban résztvevő (vezető) kutatók:

Dr. habil Máté Domicián (kutatásvezető), egyetemi docens, Debreceni Egyetem Műszaki Kar

Dr. habil Oláh Judit, egyetemi docens, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

Prof. Dr. Popp József, MTA levelező tagja, Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Prof. Dr. Lakner Zoltán, MTA doktora, Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar

 

A kutatás összefoglalója, célkitűzései:

A megújuló energiák bevezetése és használata nem csupán egy kutatási kérdés, ugyanis a társadalmi-gazdasági környezet szerves részét képezik, ezért felhasználásuk különböző akadályokba ütközik. Magyarországon a bioenergián belül a bioüzemanyag jövőbeni létjogosultsága nem kérdéses. Egyrészről a bioüzemanyag előállításában és felhasználásában rejlő környezetvédelmi és gazdasági potenciál, másrészről az uniós tagságból eredő jogszabályi kötelezettség is az ágazat fejlődési és fejlesztési lehetőségét támasztja alá.

Ugyanakkor hazánkban a bioüzemanyag előállítás és a felhasználás tekintetében számos egymásnak ellentmondó nézet alakult ki az elmúlt időben, amellyel kapcsolatosan paradigmaváltásra lenne szükség a hazai és nemzetközi szakirodalom által jegyzett források feltárása alapján. A kutatás célkitűzéseihez megfogalmazott kérdések megválaszolásához a kutatás érdemben járul hozzá a kiemelt jelentőségű külföldi és magyar szakirodalom áttekintése és rendszerezése.

A szakirodalom feldolgozásával a nemzetközi bioüzemanyag piac átfogó megismerésén túlmenően a magyar lehetőségek és problémák széleskörű feltárása is jelentős szerepet játszik. Az eredmények elősegítik a bioüzemanyag ágazat szereplői számára az újszerű tudományos szemlélet kialakítását.

Célkitűzésünk, hogy a kutatásban olyan új eredményeket érjünk el a fenntartható és multifunkcionális bioüzemanyag kibocsájtás témakörében, melyek a Debreceni Egyetem mind hazai, mind a nemzetközi szakmai elismertségét növelik és hozzájárulnak a külső kutatási pályázati források bevonásához is.

 

„A 132805 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a K_19 pályázati program finanszírozásában valósult meg”


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.