Lean szakmérnök/Lean menedzser

A képzési idő: 2 félév, levelező tagozaton, félévente 7 alkalommal (péntek-szombat) tartandó konzultációkkal.

Tandíj: 180.000 Ft/félév.

Jelentkezési határidő: 2021. január 31.

Tervezett indítás: 2021. február közepe

Következő félévben:

  • Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 31.
  • Tervezett indítás: 2021. szeptember közepe

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszéke 2012. februártól indítja a Lean szakmérnök ill. Lean menedzser posztgraduális képzést.

Célunk olyan felsőfokú szakemberek képzése, akik a felsőfokú graduális képzésben megszerzett ismeretek birtokában képesek lesznek a LeanKey módszer alkalmazásával eredményorientáltan racionalizálni a gyártást vagy szolgáltatást, illetve az ahhoz kapcsolódó folyamatok összességét. A hallgatók megismerik a hatékonyságnövelés és a veszteségcsökkentés lehetőségeit, és képesek lesznek saját szervezetüknél alkalmazni a gyártás és a logisztika területén. A képzés célja a Lean-filozófia kialakítása, hatékonyságjavulás a teljes szervezetben és ez által mérhető megtakarítások képzése, aminek köszönhetően akár új piaci szegmenseket is megcélozhat.

A Lean módszertana egyesíti a nemzetközi minőségfejlesztés elismert gyakorlatait. Alkalmazásával a szervezet folyamatai javulnak mind a termelés, mind az adminisztráció és a stratégia-kialakítás területein. A Lean szervezetek gyorsabban és pontosabban szállítják termékeiket és képesek költségeiket alacsonyabban tartani,mint versenytársaik, ezért piaci pozíciójuk folyamatosan javul. Egy Lean-vállalat a tömegtermeléshez képest mindenből kevesebbet használ fel: kevesebb emberi erőforrást, időt és raktárkészletet igényel a gyártás folyamán, így a hiba lehetőségét is minimálisra csökkenti.

A végzett hallgató tudásával alkalmas arra, hogy különböző termelő és szolgáltató vállalkozásoknál a folyamatos fejlesztés és veszteségcsökkentés módszereit alkalmazza, ezáltal a cég következő kulcsmutatóit fejlessze: termelékenység növelése, átfutási idő csökkentése, gyártás/termék költségarány javítása, készlet csökkentése, gyártó terület igény csökkentése, új termék piacra viteli idejének csökkentése, a minőség fejlesztésre fordított utólagos költségek csökkentése.

Magyarországon és a régióban is egyre több termelő és szolgáltató szervezet alkalmazza a Lean filozófiát. A Lean vevőközpontú vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a vállalat minél hatékonyabban állítsa elő belső és külső vevői számára a termékeit, szolgáltatásait. A Lean vállalat tevékenységeit elsősorban az alapján alakítja ki, hogy mi szolgálja a vevő számára az érték előállítását. A Lean - amelynek egyik fontos eleme a folyamatos fejlődés - maga is átalakuláson megy keresztül, a termelő vállalatok után napjainkban a szolgáltató szervezeteket, a közigazgatást, az egészségügyet elérve új gondolatok, eszközök, módszerek születnek a vevői elégedettség növelésére és a mind hatékonyabb működés kialakítására.

Posztgraduális képzésünkben részt vehetnek gépészmérnöki, mérnök-informatikus, mechatronikai mérnöki, gazdálkodási mérnöki, építészmérnöki, építőmérnöki, villamosmérnöki, vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki szakon szerzett BSc ill. főiskolai oklevéllel rendelkezők, valamint az alapképzésben (ideértve a főiskolai végzettséget is) fokozatot szerzett és nem mérnöki szakképzettséggel rendelkező kollégák (Műszaki menedzser, gazdaságtudomány, természettudomány, vagy informatika területén végzettek.).

Előbbiek az oklevélben lean szakmérnök, utóbbiak lean menedzser megnevezésű szakképesítést szereznek.

Mintatanterv letölthető a dokumentumtárból!

Záróvizsga témakörök:

  • Minőségmenedzsment, minőségfejlesztést támogató technikák, termelésmenedzsment
  • Lean menedzsment, Lean menedzsment módszerek, Karbantartás-menedzsment

Jelentkezés:

  • Jelentkezni lehet a DE Műszaki Kar (Debrecen, Ótemető u. 2-4.) I. emelet 101-es szobában.
  • A Jelentkezési laphoz csatolni kell az alapdiploma másolatát.

A jelentkezési lap letölthető itt!

Az oklevélben szereplő, szakirányú szakképzettség megnevezése: Lean szakmérnök, ill. Lean menedzser

Frissítés dátuma: 2020.12.02.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.